نحوه تهیه قروت

قروت یک غذای منحصر به فرد و کاملاً سنتی و بومی منطقه خراسان جنوبی می باشد .
قروت یک ماده بسیار مقوی و بدون چربی است .
چون در مراحل مختلف چربی آن گرفته میشود ، البته قروتی که در قدیم به دست می آمد مقدار چربی آن بیشتر بود  چون همه چیز طبق روال سنتی بود اما با ظهور تکنولوژی به این عرصه مقداری از کیفیت آن کاسته شده .
ماست را که در چند روز جمع آوری میکردند در مشک می ریختند. هدف اصلی این بود که کاملاً چربی (مسکه) اون رو بگیرند. 
دوغ خالصی که از مشک باقی می ماند را در کیسه های مخصوص پارچه ای می ریختند تا چکیده شود، این عمل بارها تکرار می شد شاید دو الی سه هفته دوغ حاصل از مشک را در این کیسه می ریختند  تا آبش کاملا گرفته شود .
جوشاندن دوغ حتما در ظرفهای چدنی که به( دیگ چدنی) معروف است  انجام می گیرد این به این دلیل است که قروت مرغوب تری به دست می آید.
جوشاندن دوغ کار سخت و زمانبری می باشد، مدام باید هم بخورد تا احیانا ته نگیرد برای هم زدن علاوه بر کفگیر و ملاغه  برای جلو گیری از سر رفتن از یک نوع شاخه خار بیابانی هم  استفاده می شود .
جوشاندن اونقدر ادامه پیدا می کند تا کاملاً مایع سفت شود که به آن در گویش محلی ( لچ ) می گویند .
بعد از آنکه لچ  کاملاً سرد شد برای قروت زنی آماده می شود  برای این کار معمولاً خاکستر تنور را در مکانی تمیز پخش می کنند و با پهن کردن پارچه ای تمیز روی آن به شیوه خاصی مایع قروت را مشت می کنند و با یک فشار یا جمع کردن مشت آنچه از زیر  مشت بیرون می ریزد تقریبا یک قروت محسوب می شد (در گویش محلی: تالهء قروت) همه مواد را به این شکل پهن می کنند تا توسط خاکستر با قابلیت جذب رطوبتی که دارد، آب قروت گرفته شده و سفت شود بعد از یک روز که تاله قروت خودش را گرفت از روی پارچه به روی سبد دست باف که در گویش محلی به آن تگیجه گفته می شود انتقال می یابد تا از زیر هم هوا بخورد و زودتر خشک شود تا قابلیت استفاده و نگهداری یا فروش را بگیرد.

نحوه مصرف قروت

ابتدا به اون دسته از دختر پسراهای جوان که هنوز این قسمت از اصالت را حفظ نکردند توصیه میکنیم به احترام پدر و مادر هم که شده از همین امروز به فکر دم و بساط قروت مالی باشند.
سابقاً تغرچه بیرجندی خیلی معروف و با اسقامت و همچنین خوش فرم بود اما متاسفانه حالا کمتر شده و اگر باشد هم  کیفیت سابق را ندارد.
قروت هم که درجه یک ش اگه توی روستا بگردین و سراق بگیرین یافت می شود .
تغرچه و قروت را که در خانه داشته باشید همه چیز حله ، 
پیشنهاد ما اینست که  حداقل هفته ای یک بار آستین ها رو بالا بزنید  و اهل خونه را یک وعده مهمان قروت کنید.
قدیمی تر ها که یک وعده قروت در هفته یا بیشر جزء لا ینفک برنامه غذایی شان هست گر چه حالا کمتر شده  اما  اگر دل تان هوای روستا کرد و توفیق صله رحم و دیدار با پدر و مادر و اهل فامیل و هم محلی ها نصیب شما شد  
توصیه میکنم برای یک وعده هم که شده از آنها بخواهید برای تنوع و فاصله گرفتن از پلو و ماکارونی هم که شده شما را به یک وعده قروت مهمان کنند .
حالا نوبت میرسه به گفتن نحویه تهیه یه قروت خوشمزه و درست حسابی:
قروت که قبلا در یک ظرف آب کاملا خیس خورده ...
گردو هم که جزء واجبات قروت هست آماده است ...
فقط کافیه چند تا گردو را به دلخواه  بشکنیم و مغز شو جدا کنیم .البته به تعداد نفر بستگی دارد و هرچه تعداد گردوها بیشر باشد از طعم بهتری بر خوردار خواهد شد .
مغز گردو  را اگر از یک تغرچه با کیفیت استفاده میکنید داخل همون تغرچه و اگر میترسید که بشکنه داخل هاون خوب خرد کنید .
گردو رو داخل تغرچه میریزید و قروت خیس خورده را هم به آن اضافه میکنید .حالا با دستهای تمیز و شسته شده شروع میکنید به قروت سابی که فن خاص خودش را دارد  .جوری باید قروت را به بدنه تغرچه بمالید که صدای آن به شما انرژی مثبت بدهد .
البته اگر تازه وارد باشید با چند بار امتحان روال کار دست شما خواهد آمد و از تهیه قروت لذت خواهید برد .
با کاسه آبی که کنار دستتان است البته به مقدار تعداد نفرات . به طور تدریجی به قروت اضافه می کنید و به سابیدن قروت ادامه میدهید و  آب اضافه میکنید تا قروت دلخواه شما از نظر غلظت و صافی به دست بیاد، چون بعضی از افراد قروت غلیظ دوست دارن بعضی هم که به نظرم تعدادشان کم است غلیظ دوست ندارند.
در هرصورت تمام آب را با قروت مخلوط و خوب هم میزنید تا کاملا غلظت آن به چشم بیاید .
به همین راحتی قروت آماده است .
اما از اینجا به بعد هنر یک قروت مال خوب بیشتر به چشم می آید .
قروت را به دو روش خنک و گرم  نوش جان میکنند .
قروت خنک که در گذشته بیشتر استفاده میشد را با کمی سیر که در آن حل میکردند استفاده میکردند. اما قروتی که بیشتر مد نظر ماست قروت گرم است .
بعضیها که از سیر بدشون نمی آید اگر مقداری سیر در روغن تفت دهند به قروت اضافه کنند طعم بسیار لذیذی خواهد گرفت .
اگرهم بدون سیر دوست دارید قروت رو در روغن بریزید تا  جوش بخورد و چند قل که خورد شعله را خاموش می کنید 
از نمک به مقدار کافی یادتان نرود .
قروت را تا لحظه نوش جان کردن می توانید خوشمزه تر کنید .
قروت را  که در کاسه ریختید فلفل سیاه و دارچین از ادویه هایی است که نمیشود در کنار قروت از آن گذشت . برای خوش مزه کردن قروت ،اگر مقدور بود کمی نعنا خشک را در روغن تفت دهید روی قروت بریزید.
پیاز هم که جزء اصلی و جدا نشدنی  همراه با قروت است ، نون خشک و کماچ و تفتون هم که خوشمزه کردن قروت را مضاعف می کند .
اگر بازهم می خواهید از خوردن قروت بیشتر لذت ببرید .
تخم مرغ نیم رو در کنار سفره و خوردن همراه قروت لذت خواص خودش را دارد به جای نیم رو از بادنجان سرخ شده یا سیب زمینی آب پز هم می توانی بهره ببرید.
 نوش جان ....



:: مرتبط با: تمام مطالب مربوط به روستا , عكس های روستا ,
نویسنده : جواد کاویان پور
تاریخ : چهارشنبه 6 مرداد 1395
 
 » تعداد مطالب :
 » آخرین بروز رسانی :
 » بازدید امروز :
 » بازدید دیروز :
 » بازدید این ماه :
 » بازدید ماه قبل :
 » بازدید کل :
 » آخرین بازدید :

 
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات